Door middel van haar Country Partnership Strategy (CPS) voor Indonesië bepaalt de Asian Development Bank (ADB) de strategie voor haar steun aan Indonesië. De huidige CPS voor 2020 - 2024 wil Indonesië helpen om sterker uit de COVID-19 pandemie te komen door zich te richten op drie strategische paden: het welzijn verbeteren, het economisch herstel versnellen en de veerkracht versterken.
Om de CPS uit te voeren, voert de ADB, via haar Indonesië Resident Mission (IRM), twee jaarlijkse oefeningen uit: de country programming mission (CPM) om een driejarig programma voor leningen en niet-leningen te plannen, en de country portfolio review mission (CPRM) om de projectprestaties te beoordelen, problemen te identificeren en actieplannen op te stellen. Het CPM voor het programma 2023-2026 is voltooid en het IRM helpt nu ADB-teams bij de uitvoering ervan. Daarnaast bereidt het IRM de CPRM voor 2023 voor, waarin problemen zullen worden aangepakt die in de CPRM voor 2022 zijn geïdentificeerd, zoals vertragingen bij het opstarten van projecten en problemen met aanbestedingen in verband met vereisten voor lokale inhoud.
ADB gaf MDF de opdracht om het landenteam van IRM te ondersteunen bij de ontwikkeling van een algemeen trainingsprogramma over vaardigheden, kennis en houding die nodig zijn om projecten succesvol uit te voeren. De training is gericht op overheidspersoneel dat nieuw is met door ADB gefinancierde projecten en behandelt onderwerpen als projectcyclus, -beheer en -rapportage. Het programma zal worden gegeven in samenwerking met een gerenommeerd Indonesisch opleidingsinstituut. Het is de bedoeling dat dit instituut de training na afloop voortzet.
MDF is een wereldwijd opererende trainings- en adviesorganisatie met meer dan 40 jaar expertise in internationale ontwikkeling. MDF is gespecialiseerd in het ontwerpen en faciliteren van resultaatgerichte leerprocessen en adviesopdrachten in verschillende sectoren. MDF slaat een brug tussen theorie en praktijk en maakt gebruik van ervaringsgerichte leercycli en een gevarieerd aanbod van participatieve trainings- en organisatiebeoordelingsmethoden. De aanpak is inclusief, richt zich op verschillende leerstijlen en moedigt actieve deelname van alle belanghebbenden in het leer- en ontdekkingstraject aan.
MDF heeft uitgebreide ervaring in het uitvoeren van organisatie- en programmabeoordelingen en het bieden van capaciteitsopbouw voor verschillende internationale organisaties. Hieronder vallen delegaties van de Europese Commissie in alle ACS-staten, ASEAN-organisaties en VN-organisaties zoals RCO, UNICEF en UNFPA. Daarnaast heeft MDF samengewerkt met Indonesische overheidsorganisaties zoals Lemhannas, PU, KPK, Bappenas, het ministerie van Financiën, evenals maatschappelijke organisaties en actoren uit de particuliere sector.