Outcome Mapping is een participatieve monitoring- en evaluatiemethodologie die inzicht probeert te krijgen in de manieren waarop mensen, groepen en organisaties gedragsverandering laten zien als effect van een programma. Outcome Mapping is gebaseerd op het idee van actor-gecentreerde ontwikkeling, waarbij vooruitgang naar gewenste resultaten alleen kan worden bereikt als de actoren die betrokken zijn bij een interventie hun manier van werken veranderen.
Of het nu gericht is op afzonderlijke actoren of groepen actoren, Outcome Mapping erkent hun beoogde gedragsverandering - inclusief relaties, activiteiten en acties - als de kern van het begrijpen of 'in kaart brengen' van het veranderingsproces. Om deze verandering te bevorderen, faciliteert Outcome Mapping leermogelijkheden tussen de actoren, uitvoerende partners en andere organisaties die betrokken zijn bij het proces.
Outcome Mapping richt zich op de directe partners van een programma, de zogenaamde boundary partners, die worden gekozen omdat het programma hen ziet als belangrijke actoren in het tot stand brengen van de verandering en - voor zover mogelijk - afspraken heeft gemaakt met deze actoren om hen te ondersteunen in het veranderingsproces. Om de veranderingen die de grenspartners onderweg laten zien te monitoren, gebruikt de Outcome Mapping methodologie voortgangsmarkers, d.w.z. een stapsgewijze reeks verklaringen die een progressie van veranderd gedrag beschrijven in de richting van de meest ambitieuze uitkomsten die in de strategie zijn voorzien. Een manier om deze veranderingen in kaart te brengen is door middel van een ladder van de aanvankelijke reactie op activiteiten van het programma (wat het programma verwacht te zien), naar initiatieven en eigenaarschap (wat het programma graag ziet), idealiter leidend tot diepgaande verandering (wat het programma graag ziet). Bij voorkeur worden voortgangsindicatoren samen met de grenspartners gedefinieerd, wat leidt tot een rijk en breed gedeeld verhaal over het veranderingsproces.
MDF hecht veel waarde aan de actor-gebaseerde aanpak van Outcome Mapping en gebruikt deze methode actief bij het ontwikkelen van strategische kaders, het ontwerpen van monitoringsystemen en het vormgeven van evaluaties. Voor dit laatste gebruikt MDF, afhankelijk van de vraag en de context, Outcome Mapping flexibel en in aanvulling op Outcome Harvesting.
In nauw overleg met de klant en door de participatieve aanpak af te stemmen op zijn behoeften, werkt MDF als volgt:
Hieronder illustreert een door MDF gemaakte visual de gedragsverandering van de regering met betrekking tot landkwesties voor de onafhankelijke tussentijdse evaluatie van het strategisch kader 2011-2015 van de International Land Coalition and Management Response.