Ontdek de concepten en processen van Theory of Change. Vraag vandaag nog uw exemplaar aan.
Een methodologie die de overtuigingen, stappen en paden verwoordt die een organisatie zou kunnen nemen om de gewenste visie en/of impact te bereiken. Een ToC verwijst naar het proces van construeren en naar het eindproduct. Het is een gezamenlijk onderzoek naar hoe verandering zal plaatsvinden en een verhaal en visualisatie van hoe een organisatie van plan is te werken aan impact.
Ben je gevraagd om je visie te delen en aan te tonen hoe je impactvolle verandering kunt realiseren? Of ben je op zoek naar de juiste tool om de impact van een programma te beoordelen? MDF werkt samen met verschillende organisaties om hen te ondersteunen bij het bereiken van hun visie en het beoordelen van de impact met behulp van de Theory of Change Methodologie.
Met interne trainers en evaluatoren met uitgebreide ervaring in de humanitaire en ontwikkelingssector, gebruikt MDF de Theory of Change-methodologie om organisaties in staat te stellen na te denken over eerdere leerervaringen, mogelijke belemmeringen voor verandering te identificeren en te zorgen voor een samenhangend pad om hun visie te realiseren.
MDF gebruikt de Theory of Change-methodologie om organisaties in hun kracht te zetten en hun capaciteiten op te bouwen. MDF hanteert een unieke aanpak voor het faciliteren van leren en reflectie, waarbij we met in plaats van voor onze ontwikkelings- en humanitaire klanten werken. MDF faciliteert op maat gemaakte workshops en ontwerpt veranderingstheorieën om organisaties te ondersteunen bij het realiseren van hun visie en hen in staat te stellen impact te creëren. Deze theorie wordt verwerkt in een reeks diensten die we leveren, waaronder behoeftenevaluaties, ondersteuning bij capaciteitsopbouw, programmatische, organisatorische en strategische evaluaties, productie van MEAL-raamwerken, faciliteren van leren door middel van workshops en productie van e-learnings en handleidingen.
Een voorbeeld van de aanpak van MDF is de steun aan Mondiaal FNVI, het internationale samenwerkingsbureau van de Nederlandse vakbond FNV. MDF ondersteunde, in co-creatie met de klant, de ontwikkeling van veranderingstheorieën voor haar internationale projecten gericht op het versterken van de capaciteit van vakbonden en het bijdragen aan fatsoenlijk werk voor alle werknemers. Meer specifiek faciliteerde MDF online en face-to-face workshops met Mondiaal medewerkers en strategische partners om zeven veranderingstheorieën te ontwikkelen gericht op waardeketens in Oost-Afrika en Zuid-Afrika.
Tropenbos International ondersteunen bij het bevorderen van gender- en jeugdintegratie in de veranderingstrajecten van hun organisatie op het gebied van bestuur, duurzame praktijken en verantwoord financieren en zakendoen.
Het ondersteunen van het programma Veiligheid en Rechtvaardigheid van de Nederlandse Ambassade in Mali door het herzien van de Theory of Change, het maken van een stakeholderanalyse, het definiëren van programmadoelstellingen en het ontwikkelen van een institutionele opzet.
Ondersteuning van UNICEF Maleisië door te evalueren in hoeverre de zakelijke betrokkenheid van de organisatie overeenkwam met de Theory of Change en zinvolle resultaten bereikte. Zinmakende workshops en interviews met sleutelinformanten uitgevoerd om de ToC te beoordelen.
Ondersteuning aan SNV bij de ontwikkeling van het MEAL-raamwerk en herziening van de Theory of Change voor het project van de organisatie om vrouwen in kleine boeren in de rijstwaardeketens in Tanzania te empoweren.
De Green Livelihoods Alliance ondersteunen bij het verfijnen van de veranderingstheorie van elk land door middel van workshops in regionale, landelijke en thematische groepen.
Evaluatie van het Shiraka-programma van RVO door middel van reconstructie en analyse van de veranderingstheorie van het programma. Bekijk de uiteindelijke evaluatieresultaten in het e-zine hier en het gereconstrueerde diagram van Theory of Change hieronder
Bij het ontwerpen van een ToC is het belangrijk om de basis te leggen voor inclusiviteit door de juiste belanghebbenden erbij te betrekken en te beslissen hoe de verschillende stemmen, perspectieven en geleerde lessen geïntegreerd kunnen worden. MDF biedt hiervoor een reeks hulpmiddelen, zoals de Sociale Gendermatrix en Stakeholderanalyse 2.0.
Wanneer we het hebben over machtsdynamiek, bedoelen we de ongelijke en onevenwichtige machtsdynamiek en -structuren die binnen de context van een interventie bestaan. De Theory of Change-methodologie ondersteunt co-creatie en het naar voren brengen van deze machtsonevenwichtigheden, en zorgt ervoor dat elke stap in het veranderingstraject gericht is op het versterken van de positie van de belangrijkste actoren/stakeholders.
Vaak gebruiken we onbewust veel aannames bij het conceptualiseren van gedragsverandering en tijdens het plannen en uitvoeren van projecten. De ToC-aanpak van MDF helpt om deze aannames te vinden en expliciet te maken. Deze aannames hebben niet één kwantificeerbaar antwoord, maar nodigen uit tot leren en aanpassen tijdens de implementatie.
Gender- en sociale analyse zijn van vitaal belang in alle stadia van de veranderingstheorie. Dit omvat planning, implementatie, monitoring en leren. MDF ondersteunt organisaties om ervoor te zorgen dat projecten niet genderblind zijn en dat er rekening wordt gehouden met groepen op verschillende sociaaleconomische niveaus.
Een veranderingstheorie is niet statisch en is onderhevig aan verandering op basis van de behoeften van de doelgroep. De methodologie is aanpasbaar en kan regelmatig worden toegepast om veranderingstrajecten bij te werken op basis van resultaten en leerervaringen. Het is daarom belangrijk om veranderingstheorieën regelmatig aan te passen om ervoor te zorgen dat het programma relevant is en dat aan de behoeften wordt voldaan.
Wil je de MDF-aanpak ervaren? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en download onze
Theory of Change (ToC) handleiding in drie talen.
Aanmelden om het e-boek te downloaden
Inschrijven om het elektronisch boek te downloaden
E-kitabi indermek icin kayıt olun