Bedrijven, overheden en burgers over de hele wereld erkennen in toenemende mate de uitdagingen die worden veroorzaakt door onze "neem-maak-verwijder" lineaire benadering van de productie en consumptie van goederen en diensten. Als gevolg van deze acties hebben we nu meer afvalstromen, zoals plastic, textiel, voedsel en elektronica, die steeds sneller op stortplaatsen terechtkomen. Dit vormt een bedreiging, heeft geleid tot aantasting van het milieu en jaarlijks wordt er wereldwijd een budget van ongeveer $400 miljard (ongeveer $1.200 per persoon in de VS) (Le Courtois, 2012; UNEP, 2011). uitgegeven aan afvalverwerking.  

Geschat wordt dat Kenia 3.000 tot 4.000 ton afval per dag produceert, waarvan het grootste deel afkomstig is uit stedelijke gebieden. Volgens de Wereldbank produceert de hoofdstad van het land, Nairobi, tussen de 2.000 en 2.500 ton afval per dag. Dit is een aanzienlijk deel van de totale afvalproductie in het land, vanwege de dichte bevolking en de hoge urbanisatiegraad van de stad. Hoe kunnen we zulke enorme gevolgen van het take-make-dispose systeem het beste wegnemen?

Laten we circulair gaan!

Circulair gaan  

Wist je dat afval een waardevolle bron kan zijn? In een circulaire economie wordt afval niet gezien als iets dat moet worden weggegooid, maar eerder als een waardevol bezit dat kan worden hergebruikt, gerecycled of hergebruikt. Deze benadering is gericht op het elimineren van afval en het bevorderen van een veilig en duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Door een circulair economisch model aan te nemen, kunnen bedrijven, de maatschappij en het milieu hiervan profiteren. Het helpt niet alleen afval te verminderen en de ontginning van natuurlijke hulpbronnen te minimaliseren, maar het creëert ook nieuwe economische kansen en bevordert duurzame consumptie- en productiepatronen. De Verenigde Naties erkennen het belang van de circulaire economie voor het behalen van duurzame ontwikkelingsdoelen. SDG 12 richt zich op duurzame consumptie- en productiepatronen, terwijl SDG 8 gericht is op het bevorderen van duurzame, inclusieve economische groei met volledige en productieve werkgelegenheid voor iedereen. Door een circulaire economie te omarmen, kunnen we aan deze doelen werken en een betere toekomst voor iedereen creëren.  

In Kenia is de circulaire economie de afgelopen jaren sterk in opkomst. Publicaties zoals "Kenya is transitioning to a circular economy" door KEPSA in samenwerking met The Rock Group, in 2021 benadrukken de inspanningen van het land op dit gebied. Bovendien zijn er wetten en regels rond uitgebreide producentenverantwoordelijkheid ingevoerd, die het belang van milieubeheer gedurende de hele levenscyclus van een product benadrukken. Als continent staat Afrika echter voor unieke uitdagingen bij het invoeren van circulaire praktijken. Met de opkomst van nieuwe afvalstromen zoals plastic en e-afval, is het cruciaal om innovatieve benaderingen te omarmen die zijn afgestemd op de Afrikaanse context. Deze overgang vereist ongekende samenwerking en interventies.

Een circulair ecosysteem opzetten.

Temidden van het groeiende bewustzijn van de principes van de circulaire economie in Kenia, ontstond in 2019 een transformatief project. De samenwerking tussen MDF Training en Consultancy, Crosswise Works, Close the Gap Kenia en de National Industrial Training Authority (NITA) resulteerde in het BOOST-project. Dit ambitieuze initiatief was gericht op het bouwen van een circulair ecosysteem in Mombasa, het empoweren van de jeugd, het creëren van banen en het stimuleren van duurzame digitale tools door middel van een matching grant investering door het Nederlands Ondernemingsfonds (RVO) binnen hun SDGP faciliteit. Het project zou worden geïmplementeerd door samen te werken met jonge werkzoekenden, ondernemers, vernieuwers, gevestigde bedrijven, universiteiten, maatschappelijke organisaties, overheidsinstanties en inwoners van Mombasa. 

Tegen deze achtergrond kwam een jonge ondernemende vrouw, Noor Yahya, naar het BOOST-project. Noor's verhaal is uniek, ze kwam voor het eerst bij het programma via het business incubatie programma; Boost Your Business pijler geleid door Crosswise Works. Het incubatieprogramma selecteert veelbelovende start-ups en ondernemers na aanmelding en neemt ze mee door een volledig gefinancierd incubatieprogramma van 12 weken. Start-ups met haalbare en levensvatbare bedrijfsideeën doorlopen een business model canvas training waarin benaderingen van de circulaire economie worden geïntegreerd en worden begeleid bij het vermarkten en registreren van hun bedrijf.

Noor Yahya had een plekje veroverd in de ICT-reparatie- en onderhoudsbranche. Met een graad in computerwetenschappen en meer dan 7 jaar werkervaring in de ICT-reparatiesector was ze begonnen met het repareren en onderhouden van ICT-apparatuur, zoals telefoons, computers en laptops. Terwijl ze met haar roeping bezig was, realiseerde ze zich dat er een groeiende behoefte was aan reparatie en onderhoud onder de Arabische vrouwengemeenschap waar ze vandaan komt. De behoefte kwam voort uit het feit dat telefoons en gadgets die het einde van hun levensduur nog niet hadden bereikt technische problemen hadden, maar vanwege de behoefte aan privacy waren vrouwen eerder geneigd om hun gadgets in hun huis te bewaren. De reden hiervoor was dat de meesten van hen inhoud en foto's zouden hebben zonder hun culturele uitrusting en terughoudend zouden zijn om de telefoons door mannelijke technici te laten repareren, maar er waren nauwelijks vrouwelijke technici binnen de gemeenschap, behalve Noor. Noor Yahya zag dit als een kans om niet alleen vaardigheden op het gebied van reparatie en onderhoud over te dragen, maar ook om jonge vrouwen uit haar gemeenschap en uit de gemeenschap van Mombasa in het algemeen de kans te geven om te werken in een overwegend mannelijk beroep. Dit leidde tot de start van NTECH Training Center, dat ze wilde laten groeien via het incubatieprogramma.  

Ntech vestiging

Noors visie werd werkelijkheid als het ICT-reparatie- en onderhoudsprogramma, een vlaggenschipinitiatief van NTECH Solutions - een ICT-reparatie- en trainingscentrum voor vrouwen, door vrouwen. Het programma is opgericht in 2020 en heeft als doel een veilige ruimte te creëren voor vrouwen, hen te empoweren en hun culturele voorkeuren te respecteren door vrouwelijke technici hun digitale apparaten te laten repareren. Daarnaast wil het programma klanten bewuster maken van het gebruik van veilige en geavanceerde technologieën voor hun bedrijf. Een cruciale factor in de verbetering van de status van vrouwen is onderwijs, dat onmisbaar is voor het vervullen van veel van de moderne rollen.

Noor Yahya NTECH Oprichter

Na afloop van het incubatieprogramma hoorde Noor dat het BOOST-project samen met de National Industrial Training Authority (NITA) werkte aan reparatie- en onderhoudscurricula, onder leiding van de Boost your Learning Pillar, uitgevoerd door MDF Training and Consultancy. Dit leidde tot een gesprek over samenwerking vanwege de vergelijkbare interesse in training en curriculumontwikkeling op het gebied van reparatie en onderhoud en de focus op jongeren en vrouwen. NTECH werkt sinds augustus 2021 samen met de pijler Boost Your Learning om het eerste cohort van het reparatie- en onderhoudsprogramma met succes uit te voeren. De Boost your learning-pijler ondersteunt NTECH bij de ontwikkeling van het curriculum, het leveren van een trainer en technisch advies om NTECH-activiteiten uit te voeren. Naast deze ondersteuning heeft de Boost Your Learning-pijler de capaciteit van de stagiairs en het personeel bij NTECH opgebouwd via het vaardighedenontwikkelingstraject.

Betrokkenheid bij partnerschap.

NTECH was in het verleden afhankelijk van de goodwill van verschillende organisaties om trainingsruimte, apparatuur en lesprogramma's te leveren. Bij de start van het programma hostte Close the Gap de eerste cohorten op het Ratna-plein in de Televic-ruimte die volledig is uitgerust met internet, trainingsmateriaal en computers. Boost your learning en Boost your tech hebben ook gereedschap en apparatuur gedoneerd om deze vrouwen uit te rusten met ICT reparatie- en onderhoudsvaardigheden. Het ICT reparatie- en onderhoudsprogramma helpt de cursisten om specifieke computervaardigheden te leren, zoals Basisvaardigheden voor computertoepassingen, Grondbeginselen van computerreparatie en -onderhoud, praktische vaardigheden op hardware & softwareonderhoud, tips voor probleemoplossing & foutafhandeling evenals netwerken.

Naarmate de technologie voortschrijdt en de strategieën op de werkplek zich ontwikkelen, moeten stagiairs hun kennis en vaardigheden afstemmen op deze veranderingen. Een van de beste manieren om kennis en vaardigheden te verbeteren, is om de cursisten relevante en consistente training te geven om de prestaties en efficiëntie op de werkplek te verbeteren. Boost your Learning verzorgde ook trainingen over circulaire economie & vergroening van de werkplek, fatsoenlijk werk, inzetbaarheidsvaardigheden, werkbereidheid, interviewvaardigheden, CV-schrijfvaardigheden, trainer van trainers, stageprogramma's en coaching.

Stage programma

De voortdurende samenwerking met Boost your Learning (BYL) leidde ertoe dat 2 deelnemers van NTECH deelnamen aan het stageprogramma om hen unieke mogelijkheden te bieden om te leren buiten een academische omgeving. Het programma stelt de stagiairs bloot aan nieuwe taken en biedt praktijkervaring in de echte wereld. De stagiairs werkten samen met BYL om de dagelijkse werkzaamheden van NTECH te ondersteunen en andere deelnemers te trainen met de hoofdtrainer. Rahma en Iftisam, beide alumni van het programma, werken momenteel als fulltime trainers bij het NTECH Training Centre in Mombasa.

Door deze aanpak empoweren NTECH en BYL jonge vrouwen, wat bijdraagt aan meer vrouwelijke technici. Dit sluit aan bij de circulaire economie door reparatie en onderhoud, terwijl jonge vrouwen fatsoenlijk werk krijgen. Door deze vaardigheden te verwerven kunnen ze bijdragen aan de circulaire aanpak om ICT-middelen duurzamer te gebruiken in plaats van de huidige aanpak van gebruiken en wegbergen.  

Cohort 4 poseert voor een foto na uitreiking certificaat

Geschoolde vrouwelijke technici creëren kansen op werk voor vrouwen en geven hen ook het gevoel erbij te horen. Uit het programma hebben 2 studenten stageplaatsen gekregen bij verschillende organisaties.

  • MDF bood via Boost Your learning ook coaching aan de cursisten.
  • Rise of Entrepreneurs (Ondernemers in opkomst) - een student is tegelijkertijd bakker en reparateur.  

NTECH Samenwerkingsverbanden

  • American Space (MEWA) sponsorde de training van NTECH door een volledig ingerichte trainingsruimte ter beschikking te stellen met tafels, stoelen, scherm, internetverbinding, opslagruimte voor gereedschap en computers.
  • Via de oprichters, netwerken en prospectie verzekerde NTECH zich van een trainingsruimte in het gebouw van The Arab Welfare Association of Kenya (AWAKE) in Makupa - Mombasa om de training uit te breiden. De ruimte heeft een receptie, 2 trainingsruimtes, een kantoor, 2 wasruimtes en een keuken.
  • COMRED (Coastal & Marine Resource Development) via boost your learning doneerde computers aan het programma.

Het programma wordt tegen gereduceerde prijs aan de dames aangeboden om de kosten van NTECH wat te drukken. Waar een gratis programma afhankelijkheid bevordert, is het doel van NTECH om individuele onafhankelijkheid te stimuleren. Als een student voor de cursus betaalt, is de kans groter dat ze de cursus serieus neemt, waardeert en zich aan de studie wijdt. De kosten zijn gesubsidieerd om het programma betaalbaarder en toegankelijker te maken voor vrouwen zonder hoog inkomen.

Getuigenis & persoonlijke reflecties.

Als stagiair bij de Equity Bank in Mombasa heb ik het ICT-reparatieprogramma afgerond. Toen een computer in het filiaal kapot ging, ging ik aan de slag om hem te repareren en maakte indruk op mijn collega's en de filiaalmanager - Rebecca.
Ik ontdekte het ICT-reparatieprogramma via vrienden en een supervisor. Ideaal voor mijn interesse in het repareren van machines en op maat gemaakt voor vrouwen. Ik heb het programma met succes afgerond, kreeg een baanaanbeveling en een beurs voor software engineering. - Maryam  
Ik hoorde over het ICT-reparatieprogramma via een poster van een vriendin op Internationale Vrouwendag. Past perfect bij mijn IT-achtergrond. Vaardigheden en netwerk uitgebreid, vertrouwen gekregen in het omgaan met machines. - Becky
Ik heb de poster van het ICT-reparatieprogramma op 5 maart 2022 van mijn broer gekregen. Heb hardwarevaardigheden opgedaan via het programma. Stage gelopen als trainer bij Ntech, waardoor probleemoplossing en netwerken verbeterden. Mentorschap onder Ntech-directeur zorgde voor sociale en economische groei. - Rahma

NTECH wilde meer vrouwen bereiken om impact te creëren door het bestaande trainingscentrum uit te breiden en meer jonge vrouwen in Mombasa te bereiken. Vanaf juni 2023 is Ntech nu een volledig gelicentieerd en geaccrediteerd opleidingsinstituut, volledig ingericht en geschikt voor 30 studenten per cohort.