Stel je een wereldwijd initiatief voor dat jonge mensen moet inspireren om ondernemers te worden in klimaatadaptieve technologie. Het campagneteam, bestaande uit leden uit zes continenten, krijgt de taak om een overtuigend verhaal en een strategie te ontwikkelen. Er wordt een online vergadering belegd om de richting van de campagne te bepalen. Terwijl de discussie zich ontvouwt, wordt het echter duidelijk dat slechts een paar stemmen het gesprek domineren. Sommige teamleden kiezen ervoor om te zwijgen, omdat ze niet zeker weten of hun ideeën aansluiten bij het heersende sentiment.

Tegen het einde van de vergadering is er een besluit genomen, maar de uitrol verloopt traag. De impact van de campagne verwatert en sommige teamleden voelen zich niet betrokken bij de gekozen aanpak.

Dit scenario benadrukt een veelvoorkomende uitdaging in internationale, externe teams. Het gaat niet alleen om het nemen van beslissingen; het gaat erom dat elk teamlid zich veilig voelt om bij te dragen, dat hun collectieve wijsheid volledig wordt benut en dat ze zich inzetten om de beslissing uit te voeren. Dus hoe kunnen we online besluitvorming anders faciliteren om achteraf betrokkenheid te garanderen?

Online besluitvorming vergemakkelijken: 5 tips voor een inclusieve aanpak

1) Creëer een veilige omgeving voor bijdragen

Zorg vóór de vergadering voor een cultuur van open communicatie. Gebruik anonieme enquêtes voorafgaand aan de vergadering of brainstormprogramma's zoals Google Jamboard, waar teamleden hun ideeën kwijt kunnen zonder bang te hoeven zijn voor een oordeel. Versterk tijdens de vergadering dat alle perspectieven gewaardeerd worden, vooral in een campagne die gericht is op innovatieve oplossingen voor klimaatverandering. Moedig stillere leden aan om te delen door ze uit te nodigen om te spreken of te schrijven in de chat, en erken elke bijdrage om een ondersteunende sfeer te creëren.

2) Maak gebruik van samenwerkingstools

Digitale hulpmiddelen die gelijke deelname ondersteunen zijn cruciaal. Met platforms als Miro of Mural kan het team in realtime samenwerken op virtuele whiteboards, waardoor het voor iedereen makkelijker wordt om visuele ideeën aan te dragen. Met de polling-functies in Zoom of Microsoft Teams kunnen meningen anoniem worden vastgelegd, zodat een breder scala aan stemmen wordt gehoord.

Screenshot van een digitaal MURAL whiteboard, met kleurrijke plakbriefjes en diagrammen, gebruikt door een team voor real-time samenwerking en brainstormen
Voorbeeld van een MURAL digitaal whiteboardsjabloon, een handig hulpmiddel voor realtime teamsamenwerking met kleurrijke plakbriefjes en diagrammen.

Breakout rooms kunnen ook diepgaandere discussies bevorderen, waarbij kleinere groepen de kans krijgen om ideeën te verfijnen voordat ze aan de grotere groep worden gepresenteerd. Dit kan leiden tot rijkere, meer genuanceerde strategieën voor het bevorderen van ondernemerschap in klimaatadaptieve technologie.

3) Gebruik gestructureerde besluitvormingstechnieken

Implementeer gestructureerde besluitvormingsprocessen zoals de RACI-matrix (Responsible, Accountable, Consulted en Informed) om rollen en verantwoordelijkheden te verduidelijken.

Technieken als round-robin sharing of de Nominal Group Technique (NGT) kunnen ervoor zorgen dat de inbreng van alle teamleden systematisch wordt verzameld, waardoor het risico wordt verkleind dat beslissingen worden gedomineerd door de luidste stemmen.

4) Zorg voor betrokkenheid bij de implementatie

Nadat er een beslissing is genomen, is het van vitaal belang om te zorgen voor afstemming en betrokkenheid bij de volgende stappen. Vat de beslissing samen, schets specifieke taken met duidelijke deadlines en wijs rollen toe om ervoor te zorgen dat iedereen zijn verantwoordelijkheden kent. Vraag naar eventuele laatste zorgen of vragen om mogelijke obstakels in een vroeg stadium aan te pakken. Deze laatste stap is cruciaal om ervoor te zorgen dat de beslissing niet alleen wordt genomen, maar ook volledig wordt ondersteund en effectief wordt uitgevoerd door het team.

Wil je meer weten over online faciliteren?

In een wereldwijde campagne die ondernemerschap in klimaatadaptieve technologie stimuleert, vereist succesvolle besluitvorming meer dan alleen het online verzamelen van mensen. Door een veilige ruimte te creëren voor bijdragen, gebruik te maken van samenwerkingstools, gestructureerde besluitvormingstechnieken te gebruiken en betrokkenheid bij de implementatie te waarborgen, kunt u uw online bijeenkomsten omvormen tot krachtige platforms voor innovatie en actie.

Als je je vaardigheden in het leiden van dergelijke impactvolle discussies wilt verbeteren, nodigen we je uit om deel te nemen aan onze Training & Facilitatie Vaardigheden cursus.

Leer hoe u uw team effectief kunt betrekken, collectieve wijsheid kunt benutten en zinvolle resultaten kunt behalen in elke virtuele omgeving. Samen kunnen we teams in staat stellen oplossingen te creëren die echt een verschil maken in de wereld.