De Danish Refugee Council (DRC) vertrouwde MDF T&C de kritieke taak toe om hun allereerste wereldwijde programmatische strategie te evalueren. De uitdaging van de Mid Term Review (MTR) was om een objectieve analyse te maken van de perspectieven en ervaringen van DRC-medewerkers met de wereldwijde strategie en om lessen te trekken die zouden leiden tot zinvolle aanpassingen en strategische focus. Dit was geen gemakkelijke taak. Maar door zorgvuldige communicatie en een gezamenlijke aanpak - waaronder validatieworkshops en het gezamenlijk opstellen van actieplannen - hebben we het leiderschap van DRC in staat gesteld om onze bevindingen te gebruiken voor strategische groei.

‍Evaluatie-uitdaging

DRC is een van de grootste humanitaire organisaties ter wereld, met ongeveer 8.500 medewerkers die in 40 landen werken, allemaal in een andere context en met een andere realiteit. Dit maakt het evalueren van de wereldwijde strategie verre van eenvoudig. De uitdaging bestaat erin om alle verschillende standpunten en ervaringen samen te vatten en een analyse te ontwikkelen die herkenbaar is voor alle betrokken actoren, die het mogelijk maakt om op een zinvolle manier te leren over wat er goed ging (waar) en die de DRC helpt om te bepalen hoe de strategische focus het best kan worden verbeterd.

Communiceren van evaluatiebevindingen

De manier waarop evaluatoren de evaluatiebevindingen samenvatten en communiceren is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de inzichten worden gebruikt door de organisaties die we van dienst zijn. We streven ernaar dat onze soms kritische maar constructieve conclusies en aanbevelingen positieve verandering teweegbrengen in plaats van genegeerd te worden.

Het moment waarop evaluatoren de evaluatiebevindingen met de betrokken organisaties delen, presenteren of bespreken, leidt vaak tot waardering (wanneer de bevindingen, ook al zijn ze kritisch, resoneren met bestaande kennis). Evaluatiebevindingen kunnen echter ook ontkenning of weerstand oproepen omdat de conclusies soms pijnlijk kunnen zijn. Degenen die het evaluatierapport ontvangen - zelfs als zij opdracht hebben gegeven tot de evaluatie en dus om feedback hebben gevraagd - kunnen zich ongemakkelijk voelen bij de beoordeling of het oordeel van de evaluatie, vooral vanwege de veranderingen die deze met zich mee zou kunnen brengen; zij zijn bang voor de gevolgen.

Omgaan met initiële weerstand

Als wij als evaluatoren verandering willen stimuleren, is het cruciaal om te erkennen dat een aanvankelijk afwijzende reactie deel uitmaakt van de veranderingscyclus van mensen en organisaties. We moeten dit niet persoonlijk opvatten en het betekent niet dat we slecht werk hebben geleverd. Wanneer we geconfronteerd worden met bedenkingen over de bevindingen, behoort het tot onze verantwoordelijkheden om de nauwkeurigheid en geschiktheid van het bewijsmateriaal van de evaluatie nogmaals te verifiëren en om na te denken over de geuite kritiek terwijl we klanten helpen om zich te richten op toekomstige aanbevelingen.

Waarderende benadering

Ondanks de over het algemeen waarderende benadering die tijdens het hele proces werd gehanteerd, riep de tussentijdse evaluatie van de strategie van de Deense Vluchtelingenraad aanvankelijk enkele bedenkingen op. Onze beoordelaars hadden begrip voor het ongemak dat sommige conclusies veroorzaakten, omdat ze erkenden dat de wereldwijde strategie voor velen nieuw was en dat er veel moeite was gedaan om deze vanaf nul uit te rollen. We benadrukten de beperkingen van het onderzoek en rechtvaardigden de gebruikte methodologie, waarbij we hen geruststelden dat de triangulatie van de bevindingen op de juiste manier was uitgevoerd.

Sensemaking-workshop en actieplanning

Tijdens de jaarlijkse conferentie met de landendirecteuren faciliteerde MDF een sensemaking workshop waarin conclusies werden gevalideerd en de focus werd gelegd op toekomstige kansen en sterke punten binnen de organisatie: dit maakte het mogelijk om actieplannen te creëren op basis van de aanbevelingen. Uiteindelijk werd het definitieve MTR-rapport zeer goed ontvangen door het managementteam en de bevindingen vonden veel weerklank bij de landendirecteuren.

Conclusie: Leren van kritische maar constructieve feedback

In het geval van de MTR van de strategie 2025 van de Deense Vluchtelingenraad hebben onze evaluatoren de uitdaging overwonnen om kritische maar constructieve feedback te geven, het proces van weerstand naar leren te vergemakkelijken en de kans te vergroten dat onze evaluatie leidt tot zinvolle en positieve veranderingen voor toekomstige strategieontwikkeling.

Getuigenis

"Het rapport en de inzichten die het heeft opgeleverd, zullen een belangrijke rol spelen bij de verdere versterking van de implementatie van de wereldwijde strategie van de Deense Vluchtelingenraad en zullen de basis vormen voor de volgende strategische cyclus. De diensten van MDF in dit werk zijn zeer professioneel en consistent van goede kwaliteit geweest." - Deense Vluchtelingenraad

Geïnteresseerd in positieve verandering?

Laat ons uw organisatie helpen om uw evaluaties om te zetten in bruikbare strategieën die uw organisatie vooruithelpen!

Neem hier contact op met ons evaluatieteam.

MDF biedt ook een cursus Effectevaluatie aan om uw teams en individuen uit te rusten met de vaardigheden om de impact van uw strategieën te meten en te vergroten.

Meer informatie vind je hier.