Een paar weken geleden ontmoette ik Chantal. Ze werkt voor een jeugdforum in Palestina. Ik heb haar leren kennen via ons programma voor capaciteitsopbouw op maat voor basisorganisaties. Ze leidt een internationaal team dat milieuvriendelijk gedrag stimuleert op de Westelijke Jordaanoever in Palestina. Tijdens de training deelde Chantal met mij een aantal problemen waarmee ze worstelde toen ze haar werkstijl veranderde van face-to-face naar online.

Haar belangrijkste vraag was: hoe haal je het beste uit het team als we elkaar nauwelijks ontmoeten?   

Dit is een veelvoorkomend probleem voor veel organisaties, vooral toen de overgang van face-to-face naar online zo abrupt werd gemaakt door de pandemie. Het thuiskantoor werd mainstream tijdens de pandemie en belooft voor veel organisaties nog lang te blijven bestaan nadat de beperkingen zijn opgeheven. Daarom moeten er oplossingen worden gevonden om de synergie met collega's en teams te behouden. Een van deze oplossingen is de Transect Walk-methodologie die ik met haar heb gedeeld. 

Wat is de Transect Walk methodologie?  

Robert Chambers beschreef eerst de rol van Transect Walk als ondersteuning van participatieve ontwikkeling. Het bestaat in principe uit een participatieve oefening, waarbij leden van de gemeenschap, planners en andere gemeentevertegenwoordigers door verschillende buurtgebieden lopen, voorbijgangers interviewen en na de wandeling een kaart tekenen met observaties van kenmerken, risico's en bestaande oplossingen.   

In het begin werd deze methodologie typisch toegepast in dorpen voor landbouwplanning, maar meer recent werd ze ook gebruikt in organisaties voor management en leiderschap. De participatieve technieken die in deze methodologie worden gebruikt, dienen om problemen, kansen en bestaande oplossingen te identificeren in nauwe samenwerking met een gemeenschap.  

Hoe Transect Walk gebruiken in stedelijke gebieden  

Transect betekent letterlijk een dwarsdoorsnede van de bodem. Wanneer je gegevens verzamelt van een transect van de bodem, zie je verschillende lagen, die elk verschillende vruchtbaarheidstoestanden vertegenwoordigen. Door deze metafoor te gebruiken, kunnen we in kleine groepen doorsneden maken van specifieke gebieden - een gebouw, een natuurlijke omgeving, een gemeenschap. De groep registreert, letterlijk of door associatief te denken, de kritische observaties rond een kwestie. Elke groep kiest een unieke benadering om de regio te doorsnijden. De ene groep begint bijvoorbeeld van noord naar zuid, terwijl een andere groep van west naar oost gaat. Dit systeem creëert verschillende dwarsdoorsneden van een ruimte. Elke groep legt gegevens vast door middel van foto's of ander visueel materiaal dat verband houdt met de kwestie.   

Na afloop van de wandelingen presenteert elke deelnemer zijn foto's en overwegingen aan de hele groep. Vervolgens kunnen er beslissingen worden genomen, waarbij de verschillende percepties en bewijzen die tijdens de wandelingen zijn gedeeld, worden gewaardeerd.  

De methode maakt gebruik van alles wat de omgeving te bieden heeft, maar spreekt bovendien professionals uit verschillende sectoren aan vanwege de natuurlijke ervaring. Ze kunnen de methode gemakkelijk begrijpen en vaak waardevolle gesprekken uit de wandelingen halen. Door in dezelfde omgeving te werken als de proefpersonen en deze observaties vast te leggen in foto's en deze te koppelen aan feedback van de gemeenschap, wordt een completer beeld opgebouwd van de realiteit van die gemeenschap.  

Stappen om verder te gaan met de Transect Walk methodologie 

1) Maak de groepen aan, max. 4-6 personen per groep  

2) Definieer de kwestie. Leg aan de groepen de belangrijkste vragen voor die in deze activiteit beantwoord moeten worden. Zorg ervoor dat ze objectieve observaties in gedachten hebben en dat alle groepsleden zich bewust zijn van belangrijke vragen voordat ze aan hun wandelingen beginnen. Bijvoorbeeld:   

  •  Hoe ziet sterk teamwerk eruit?  
  •  Wat is het tegenovergestelde?  

Met deze onderwerpen in gedachten fotograferen de teamleden drie beelden die de antwoorden op elke gestelde vraag weergeven. 

3) Geef duidelijke geografische aanwijzingen aan elke groep om ervoor te zorgen dat er verschillende dwarsdoorsneden worden gemaakt, zodat er een compleet beeld ontstaat.  

4) Trek 20-30 minuten uit om foto's te verzamelen.  

5) Elke groep laat hun foto's zien en legt hun keuzes uit aan het hele team.   

6) De gepresenteerde visualisaties geven de feiten weer, terwijl de uitleg bij de foto's leidt tot beslissingen die genomen kunnen worden. In het bovenstaande voorbeeld helpt de groepsuitwisseling in stap 5 om een antwoord te geven op de eerder gestelde hoofdvraag - hoe haal je het beste uit een team als ze elkaar nauwelijks ontmoeten?   

De duur van het hele proces is over het algemeen 1,5 uur voor 20-25 personen.  

De resultaten: "Het kan op elk moment worden gebruikt!" 

Chantal probeerde de Transect Walk methode uit met haar team. Ze legde blij uit dat de methode eenvoudig te gebruiken was en in korte tijd verrassende inzichten opleverde. Volgens haar ervaring was de methode ook volledig cultuuronafhankelijk. Het zette de groepen meteen aan tot actie. Het delen van wat ze verzamelden en zagen hielp bij het creëren van een belangrijk perspectief op een specifiek probleem.  

Voor Chantal is "diversiteit van de observaties de kern. Het neemt de schellen voor hun ogen weg en stelt ons in staat een bekende plek te herontdekken".  

De methodologie kan op elk moment worden gebruikt - van zelfsturende teams in Den Haag tot groepen die werken in oorlogsgebieden in Zuid-Sudan.   

 
Deze blog is geschreven door onze senior trainer en consultant, Jolanda Buter.

Foto's door Nathan Rogers en Ving N op Unsplash.