Een derde van de Keniaanse bevolking, ongeveer 13 miljoen mensen, bestaat uit jongeren tussen 18 en 34 jaar. Ondanks de recente snelle economische groei van het land, blijft de grimmige realiteit: veel jonge Kenianen kampen nog steeds met een hoge werkloosheid, vooral in gebieden als Nairobi en Mombasa. Deze alarmerende situatie kan worden toegeschreven aan een gebrek aan vaardigheden en de alomtegenwoordige armoede die het verwerven van deze vaardigheden ongelooflijk moeilijk maakt. Zelfs als deze jongeren erin slagen om de nodige vaardigheden te verwerven, bevinden ze zich vaak op een kruispunt, omdat ze worstelen om hun verworven vaardigheden te koppelen aan werk of zelfstandig ondernemerschap.
Wat dringend nodig is, zijn zorgvuldig ontworpen en inclusieve programma's en interventies om deze uitdagingen aan te pakken. Het aanbieden van toegankelijke, relevante opleidingsprogramma's en het creëren van duidelijke trajecten naar werk kunnen de kloof helpen overbruggen. Op dit punt is RPL (Recognition of Prior Learning) van cruciaal belang. RPL erkent dat vaardigheden kunnen worden verworven via training op de werkplek, informele stages en leren thuis. Deze paden brengen kennis, vaardigheden en ervaring van onschatbare waarde met zich mee, maar culmineren vaak niet in een formeel certificaat van bekwaamheid.
RPL is bedoeld om personen te certificeren die op informele wijze vaardigheden hebben verworven. Deze formele erkenning kan hun vooruitzichten op een baan en carrièremogelijkheden aanzienlijk verbeteren. Ook werkgevers hebben baat bij RPL omdat ze lacunes in vaardigheden binnen hun organisaties kunnen identificeren, geschikte opleidingsprogramma's kunnen vinden en de opleidingstijd van werknemers kunnen verkorten door dubbel leren tot een minimum te beperken.
MDF Training en Consultancy Oostelijk en Zuidelijk Afrika (MDF-ESA) zal in samenwerking met de National Industrial Training Authority (NITA) een project uitvoeren voor de ontwikkeling van vaardigheden gericht op RPL in ICT reparatie en onderhoud en metselwerk. Dit initiatief is erop gericht om de kloof tussen informele verwerving van vaardigheden en formele certificering te overbruggen, waardoor de vooruitzichten op werk voor velen in de genoemde beroepen worden verbeterd.
Op 14 juni 2024 heeft een forum voor belanghebbenden onder leiding van de projectpartners, MDF-ESA en NITA, overheidsfunctionarissen, vertegenwoordigers van de particuliere sector, donororganisaties, mensen uit de praktijk, verenigingen uit de formele en informele sector en aanbieders van opleidingen bewust gemaakt van de doelstellingen van het project.
Gesteund door financiering van de Afrikaanse Unie, AUDA-NEPAD, de Europese Unie, GIZ en KFW zal dit project de komende 15 maanden worden uitgevoerd in Nairobi en Mombasa. Het doel van het project is om 300 jongeren in de leeftijd van 18-35 jaar te certificeren in metselwerk en ICT-reparatie en -onderhoud over een periode van 18 maanden. De certificering wordt beheerd door NITA en richt zich in eerste instantie op jongeren uit Mombasa en Nairobi.
SIFA, een programma in het kader van AU's AUDA-NEPAD-initiatief dat wordt gesteund door de Duitse overheid, financiert opleidingsinstituten om vaardigheden te verbeteren en inzetbaarheid of ondernemerschap te bevorderen.