In ons interview met Julia Wendy Appiah, adjunct-directeur en programmamanager van Orange Corners Ghana bij MDF, duiken we in een decennialange reis van het bevorderen van ondernemerschap en het creëren van duurzame bestaansmiddelen.
V: Hoe bevalt je werk bij MDF?
Ik maak nu al bijna tien jaar deel uit van MDF en mijn ervaring hier is heel boeiend. Mijn primaire verantwoordelijkheden draaien om het overzien van programma's, projecten en het aanpakken van interne personeelsgerelateerde zaken. Aanvankelijk richtte MDF zich vooral op traditionele en open opleidingen, maar in 2014 begonnen we onze reis naar het ondernemerschap. Deze verschuiving werd ingegeven door een grote bezorgdheid over de aanpak van werkloosheidsproblemen in Ghana, een belangrijk gebied dat we wilden ondersteunen.
Ik herinner me nog levendig onze eerste ondernemerschapstrainingssessie, waarbij we mensen in de WASH-sector met innovatieve ideeën benaderden. We nodigden hen uit om hun concepten te presenteren en boden financiering aan om uitgebreide bedrijfsplannen te ontwikkelen. Het was opmerkelijk om getuige te zijn van de transformatie, aangezien sommige van deze start-ups aanvankelijk worstelden met hun ideeën. Na verloop van tijd ontwikkelden deze ondernemingen zich echter tot winstgevende bedrijven die zowel inkomsten als werkgelegenheid creëerden. Verschillende van deze bedrijven floreren vandaag de dag nog steeds, wat bijzonder bevredigend is. Het toont de effectiviteit aan van het begeleiden van ondernemers door het proces, zodat ze eigenaar kunnen worden van iets waar ze gepassioneerd over zijn en het kunnen omzetten in een duurzaam bestaan.
V: Kunt u ons begeleiden op uw reis als ondernemer, door uw ervaringen te delen en de successen onderweg te benadrukken?
In de afgelopen negen tot tien jaar heeft MDF aan meer dan 3.200 mensen ondernemerschapstraining gegeven. We hebben ook ongeveer 1.500 door jongeren geleide bedrijven ondersteund. Onze hulp stopt niet bij de ideefase; we houden ons bezig met startups tijdens hun hele reis, inclusief incubatie, acceleratie en zelfs daarna, als bedrijven volwassen worden. In dit verband hebben we de deelname van geselecteerde bedrijven aan de EU-markt gefaciliteerd via het programma Dutch Export Academy.
Dankzij onze inspanningen hebben we meer dan 4.000 banen gecreëerd en veel van de bedrijven die we ondersteunen, nemen vervolgens extra personeel aan. Ons bereik strekt zich niet alleen uit over West-Afrika, maar ook daarbuiten. Binnen West-Afrika zijn we actief in landen als Ghana, Sierra Leone, Benin en Liberia.
Daarnaast beheren we de Ghana Innovation Hub, een project dat loopt sinds 2018. Deze hub dient als een speciale ruimte waar we niet alleen training geven aan ondernemers, maar ook verschillende vormen van ondersteuning bieden. De Ghana Innovation Hub bevordert een gezamenlijke werkruimte, waardoor ondernemers kunnen werken zonder de last van dure jaarlijkse huur en logistieke kosten. Ondernemers hebben gemakkelijk toegang tot de hub voor vergaderingen en kunnen profiteren van het ondersteunende ecosysteem dat het biedt.
Q: Vertel ons over je ervaringen. Welke "resultaten" van je werk voelen voor jou het meest bevredigend?
Werken bij MDF geeft veel voldoening omdat het je in staat stelt een betekenisvolle impact te hebben op ondernemers. Neem bijvoorbeeld het Orange Corners Ghana Program, waar we sinds 2019 met succes meer dan 600 mensen hebben opgeleid. Het is enorm bevredigend om getuige te zijn van de positieve veranderingen die zij teweegbrengen, van het uitbreiden van hun bedrijf tot het werven van meer talent. Sommige van deze bedrijven zijn begonnen met louter ideeën en bloeien nu op in de acceleratiefase. Weten dat je bijdraagt aan de economische groei van het land is van het grootste belang voor mij en is een belangrijke reden waarom ik al meer dan negen jaar toegewijd ben aan deze organisatie.
Bovendien voelt MDF als een hechte familie die in de loop der jaren is gegroeid, waardoor een gevoel van saamhorigheid en comfort is ontstaan. Bij MDF draait onze wereld om mensen!