MDF heeft, in consortium met VNG-International en Kadaster International, het Land Administration Project in Benin uitgevoerd met financiering van de Nederlandse Ambassade. Het project loopt sinds 2018 en zal naar verwachting medio 2023 zijn afgerond.
Het doel van dit project was om een model te ontwikkelen voor de ontwikkeling van een nationaal landadministratiesysteem in Benin. Minder dan 1% van het land in het land is geregistreerd met een wettelijke landtitel, wat duur is voor de meerderheid van de bevolking. Voor hun landzekerheid zijn ze afhankelijk van een mix van traditionele/communale praktijken en verschillende vormen van registratie van landeigendom door verschillende gemeenten. Onveiligheid en conflicten zijn hiervan het gevolg: Meer dan 75% van de rechtszaken in Benin heeft te maken met land.
Het doel van dit project is om een model te ontwikkelen, niet alleen voor landregistratie maar ook voor transactie- en mutatieadministratie, dat voldoende effectief, kosteneffectief en betrouwbaar is om de bevolking, het maatschappelijk middenveld, gemeenten, de nationale overheid en alle andere partijen in het land in staat te stellen het nieuwe nationale kadastersysteem te omarmen.
In de afgelopen vier en een half jaar hebben we een aantal opmerkelijke resultaten behaald, waaronder:
- Ongeveer 450.000 percelen van mensen verspreid over 12 gemeenten in Benin zijn geregistreerd in het nationale kadaster van het nationale agentschap ANDF: e-Foncier Bénin. Ze kunnen worden geraadpleegd op de website: https://cadastre.andf.bj/accueil
- Eigenaren, mannen, vrouwen en groepen hebben hun landgegevens kunnen controleren en aanpassen voor de definitieve registratie.
- De autoriteiten hebben een plan goedgekeurd om alle 77 gemeenten van Benin in het nationale kadaster op te nemen. Er zijn positieve aanwijzingen dat de benodigde financiering rond zal komen.
- Het systeem voor het online bijhouden van gegevens wordt nu in de eerste gemeente getest. Zodra dit is bevestigd, verwachten we dat e-Foncier Bénin de grondadministratie voor de 12 gemeenten zal verzorgen. Voor de bevolking zou dit een aanzienlijk voordeel betekenen van meer transparantie en veiligheid in landgebruik. Met een sms-service hebben ze gemakkelijk en goedkoop toegang tot hun gegevens.
- Lokale NGO's in de interventiegebieden van het project zijn getraind om kwetsbare groepen voor te lichten over hun rechten.
Momenteel zijn we in gesprek met de Nederlandse ambassade in Benin over een subsidie waarmee we het proces kunnen ondersteunen totdat het nationale programma operationeel is. Op die manier kunnen we het systeem verder ontwikkelen: de eerste gemeenten helpen om het nieuwe systeem in te voeren als instrument voor het bijhouden van hun landgegevens, het nationale agentschap voor landbeheer (ANDF) versterken zodat het het nieuwe systeem kan beheren en inkomsten kan genereren uit zijn diensten, verdere wijzigingen in de wet- en regelgeving voorstellen om de rechten van burgers te beschermen en de burgermaatschappij betrekken bij het lobbyen en pleiten voor toegang tot land.