In 2021 besloot ik iets nieuws te proberen door mijn krachten te bundelen met MDF in Indonesië en een nieuwe afdeling op te zetten voor inclusieve, sociale en duurzame bedrijfsontwikkeling in Azië.
Net zoals ik een verandering in mijn carrière maak, maakt ook MDF een transitie door. MDF begon in 1984 in Nederland en sloeg al snel zijn vleugels uit over de hele wereld door sterke training- en consultancydiensten aan te bieden in de internationale ontwikkelingssector. MDF is momenteel actief in 12 landen en heeft sinds 2010 een kantoor in Indonesië. Naarmate de landen waarin MDF actief is zich verder ontwikkelen en een nieuw niveau van economische groei bereiken, neemt de internationale ontwikkelingsfinanciering echter af.
Een goed voorbeeld hiervan is Indonesië, dat in 2020 een upper-middle-income country werd (maar door de Wereldbank weer gedegradeerd werd tot lower-middle-income country). Door de sterke economische groei is Indonesië niet langer een grote ontvanger van ontwikkelingshulp, wat een belangrijke bron van inkomsten was voor het MDF in Indonesië. Dit zorgde ervoor dat MDF ook een verandering moest doorvoeren door te proberen nieuwe soorten inkomstenbronnen te vinden om sociale impact te blijven creëren in de regio.
Ik ben dankbaar dat MDF mij het vertrouwen heeft gegeven om deze verandering in Indonesië te leiden en dat ik steun krijg van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken in de vorm van het Young Expert Programmes (YEP). Het YEP-programma heeft MDF in staat gesteld deze stap te zetten door mijn positie deels te subsidiëren en mij te ondersteunen met persoonlijke ontwikkelingsactiviteiten zoals trainingen en coachingsessies. Daarnaast biedt YEP mij een breed netwerk van andere jonge experts in de regio die ik kan benaderen voor advies en kansen.
Na een jaar werken met MDF en YEPkan ik zeggen dat het enge veranderingsproces niet gemakkelijk is, maar dat we nu op de goede weg zijn. MDF's training op Training & Facilitatie heeft ook geholpen in dit proces omdat het me in staat heeft gesteld om verandering in Indonesië te faciliteren. Waar mijn eerste jaar voor mij een jaar was om kennis te maken met de manier van werken van MDF in Afrika en Azië, geloof ik dat mijn tweede jaar het jaar zal zijn waarin onze inspanningen beloond zullen worden voor het zetten van die eerste stap.
Binnen het kader dat ons wordt geboden, hebben we alleen controle over onze eigen acties. Zelfs in deze gekke, door Covid-19 getroffen wereld, hebben we altijd een keuze en stressen over iets waar we geen controle over hebben is gewoon tijdverspilling.
Dat gezegd hebbende, moedig ik iedereen aan om controle te nemen over waar je bang voor bent en die sprong in het diepe te wagen. Het is makkelijker gezegd dan gedaan en er is veel moed en tijd voor nodig, maar het begint allemaal met het zetten van die eerste stap.
Ik ben trots op mezelf dat ik me bij MDF heb aangesloten, ik ben blij met de steun van YEP en ik ben trots op MDF dat ze de eerste stap hebben gezet om iets nieuws en engs te proberen. Als je leven je nooit bang maakt, heb je waarschijnlijk niet echt geleefd.
Dus... waar ben jij bang voor?
Rennie Roos
Bali, Indonesië