Burgerlijke ruimte is per definitie de open dialoog in de samenleving tussen overheidsinstellingen, politici, bedrijven, maatschappelijke organisaties, universiteiten en verschillende mediaplatformen. Wanneer deze actoren hun vrijheid van meningsuiting beginnen te beperken als gevolg van culturele gewoonten en waarden of maatschappelijke beperkingen, kan deze ruimte aanzienlijk krimpen.
Tegenwoordig zien we steeds vaker dat regeringen beperkingen opleggen aan de vrijheid van meningsuiting: censuur, het blokkeren van media of maatschappelijke organisaties om ongestoord te kunnen werken en zelfs het opsluiten van individuen. Daarnaast verstoort de opkomst van nepnieuws de open dialoog door samenlevingen te polariseren voor politieke doeleinden.
In de laatste jaren van ontwikkelingssamenwerking hebben internationale NGO's projecten opgezet, organisaties ondersteund en lokale politici in ontwikkelingslanden beïnvloed. Hoewel dit met goede bedoelingen gebeurt, voelen veel politici in deze landen zich overweldigd door deze wereldwijde invloed en verwerpen ze internationale betrokkenheid. Ze hebben het gevoel dat hun soevereiniteit als nationale vertegenwoordiger niet wordt gerespecteerd door inspanningen die kunnen aanvoelen als buitenlandse inmenging. Dit gevoel ligt bijvoorbeeld aan de basis van het conflict tussen Rusland en Oekraïne, of het conflict tussen de Westerse wereld en Rusland en China.
Legitimiteit in je eigen land maakt het verschil. Je kunt de legitimiteit en autonomie van de lokale bevolking onbedoeld ondermijnen door je er als buitenlander mee te bemoeien. Het is beter om voorzichtig en gevoelig te zijn in deze situaties!
Wil je leren hoe je invloed kunt uitoefenen op beleidsprocessen en wil je belangrijke hulpmiddelen om belangenbehartigingsstrategieën te plannen?
Onze cursus Advocacy and Policy Influencing biedt je alle hulpmiddelen die je nodig hebt om op een praktische en intelligente manier veranderingen door te voeren, met respect voor de legitimiteit van de betrokken lokale mensen en organisaties. Kijk voor meer informatie op onze cursuspagina.